HOME
Home » Blogging » Blog Terbaik Dan Popular Malaysia

Blog Terbaik Dan Popular Malaysia

Posted at August 24th, 2016 | Categorised in Blogging

Kebanyakkan blogger-blogger di Malaysia sekiranya ditanya pasti tahu apakah blog terbaik dan popular sekali di negara ini? Begitu juga siapakah blogger tersohor dan paling diminati ramai? Semuanya sudah ada dalam kepala masing-masing.

Pendek kata, ‘tepuk dada, tanya selera‘. Mana yang anda suka, itulah yang akan keluar dari mulut dan penulisan anda.

Apa yang saya hendak cakap ialah menghakimi kehebatan sesuatu blog itu agak sukar kerana ia perkara subjektif. Itulah yang dikatakan ‘citarasa‘.

Blog Terbaik Malaysia

Ciri-Ciri Blog Terbaik

Berbeza dengan blog popular, blog terbaik seharusnya punyai isi dan penampilan yang baik. Isi hendaklah bebas dari kegiatan plagiat (copy and paste) dan seharusnya memberi nilai tambah kepada pembaca. Penggunaan bahasa juga adalah dijaga rapi iaini ia bebas dari kesilapan ejaan dan tatabahasa. Atas sebab itu, kita boleh simpulkan bahawa bukan mudah hendak membuat blog yang terbaik. Apa lagi jika mahu dinobatkan sebagai yang terbaik di Malaysia.

Saya yakin jika saya minta 1000 blogger Malaysia menyenaraikan 10 blog terbaik, ada besar kemungkinan tidak ada satu pun yang memberi senarai yang sama.

Ciri-Ciri Blog yang Popular

Blog popular pula tidak memerlukan isi yang hebat dan rekabentuk yang menarik. Yang penting ia mampu menarik ramai pembaca berinteraksi bersama dalam bentuk komen, perkongsian di media sosial dan sebagainya. Selalunya ia mempunyai trafik yang agak tinggi.

Untuk mencari blog popular mungkin lebih mudah. Ada banyak tools yang boleh digunakan untuk mengukur populariti dan trafik. Biasanya, Alexa merupakan kayu pengukur yang biasa digunakan. Akan tetapi laman web ini tidak dapat memberikan statistik lain yang lebih relevan seperti:

  • Jumlah perkongsiaan di media sosial
  • Jumlah pautan (backlinks)
  • Jumlah pautan di laman utama (authority sites)

Apa yang jelas, kebanyakkan blog popular dimiliki oleh blogger selebriti atau insan-insan yang punyai pengaruh luar biasa seperti blog chedet.cc.

Bagi yang bukan selebriti, mungkin anda patut beri tumpuan kepada soal kualiti dulu. Keduanya, lihat isu SEO juga. Dan yang ketiga, gunakan kemahiran PR anda untuk menarik ramai pembaca setia. Ini termasuklah aktif dalam kumpulan blogger dan sering ikut serta dalam acara-acara menarik dan banyak sambutan.

Tags :

Related Post to Blog Terbaik Dan Popular Malaysia

Exabytes Network

Exabytes Network Sdn. Bhd. [Web Hosting]

Posted at April 4, 2017

Salah satu syarikat hosting terkemuka dan terkenal di Malaysia adalah tidak lain dan tidak bukan – Exabytes Network Sdn. Bhd. Syarikat telah memberikan perkhidmatan... Read More

AdSense ebook

DOWNLOAD – E-Book Google AdSense Percuma / Gratis

Posted at January 16, 2017

E-Book AdSense ini akan membantu anda menjana pendapatan dari program ini dengan lebih mudah dan konsistent. Ia adalah PERCUMA untuk dimuat turun.... Read More

adsense theme

AdSense Theme MyThemeShop

Posted at January 3, 2017

Tema ini adalah AdSense Ready, dioptima untuk SEO dan High CTR serta responsive. Ia juga mudah di pasang dan kemaskinikan mengikut citarasa anda.... Read More

adsense logo

Panduan Google AdSense

Posted at October 18, 2016

Teknik dan cara menjana pendapatan menerusi program Google Adsense bagi mereka yang baru berjinak dengan program ini dan ingin menjanannya secara konsisten.... Read More

AdSense

Bagaimana Buat Duit Dengan Google AdSense?

Posted at October 5, 2016

Untuk buat duit dari program ini amat mudah. Anda tidak perlu buat jualan atau sale. Maka tidak perlu melemparkan janji-janji manis untuk memikat pelanggan... Read More


Playasia - Your One-Stop-Shop for Asian Entertainment
google.com, pub-0184426565752881, DIRECT, f08c47fec0942fa0