HOME
Home » Lain-Lain » Kota Kinabalu Sabah

Kota Kinabalu Sabah

Posted at June 4th, 2016 | Categorised in Lain-Lain

Aku tiba di Kota Kinabalu hampir 20 tahun lalu. Masa tu aku aku bujang. Sekarang anak pun hampir sama tinggi dengan aku. KK ni memang ‘special‘. Kalau tidak, sudah tentu dah lama aku balik Semenanjung. Nampaknya, jika umur panjang, bercucu-cicit aku di sini. Apa-apa pun kita merancang, tuhan tentukan.

Siapa sangka aku sampai di Kota Kinabalu ni dulu kan?

Kota Kinabalu

Jika korang tidak pernah sampai ke Kota Kinabalu tapi korang rakyat Malaysia, cuba-cuba lah jejak kaki kat sini. Tak semestinya korang suka. Namun, kurang-kurangnya boleh tengok keindahan negeri di bawah bayu ini.

Tak perlu belanja banyak duit ke luar negara untuk nikmati keindahan dunia.

KK pun not bad.

That’s why banyak omputeh datang sini juga.

Latarbelakang Kota Kinabalu

Kota Kinabalu dahulunya dikenali sebagai Jesselton dan merupakan ibu negeri Sabah. Namanya diambil dari nama Gunung Kinabalu yang ada sejarah tersendirinya. Perkataan kota ditambah dihadapan namanya bagi menunjukkan ianya sebuah bandar. Ia kini telah membangung dengan pesat dan diistiharkan sebagai Bandaraya pada 2 February 2000.

bandaraya

Tempat-Tempat Menarik Untuk DiLawati

Ada banyak tempat yang menarik yang boleh dilawati di Kota Kinabalu ini bergantung dengan hobi dan citarasa masing-masing. Tempat untuk membeli-belah pun semakin banyak di bandaraya ini termasuklah Imago, Oceanus, Suria Sabah dan 1Borneo.

Namun, kalau keluarga aku datang dari Semenanjung, mereka lebih suka shopping dekat Pasar Filipina dan mencari souvenier untuk dibawa balik.

Yang paling digemari adalah mutiara. Selalu mereka borong benda ni bersama-sama dengan ikan kering dan udang kering. Belacan papar pun popular dikalangan rakan dan keluarga aku dari Semenanjung.

Bila aku bukak akaun Twitter yang menggunakan twitter handle Kota Kinabalu, ramai mat salleh DM aku dan tanya pasal tempat untuk snorkeling dan pulau-pulau yang cantik di sekitar Kota Kinabalu.

snorkling

Gambar kredit: twitter.com/divedownbelow

Kalau korang semua mat pulau dan sukakan keindahan alam dan pantai-pantai yang indah lagi bersih, aku cadangkan korang pergi ke Jesselton Point dan ambil boat dari sana untuk ke pulau-pulau. Bukan jauh pun!

Ada banyak pulau yang boleh dikunjungi menerusi Jesselton Point. Mau naik feri ke Labuan pun boleh dari sini. Cuma jangan mintak pergi Sipadan pula. Itu nun jauh di Tawau, ok.

Antara pulau-pulau popular termasuklah Pulau Manukan, Pulau Sapi, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya. Sebaiknya tinggal di hotel atau rest house di sana untuk kepuasan maksima.

Makanan Sabah

Makanan Sabah ni kurang pedas berbanding dengan di Semenanjung. Dalam banyak hal, orang di sini suka makan dengan sup. Apa-apa makanan pun korang order – nasi goreng, nasi campur, mee goreng dan sebagainya akan dihidangkan bersama sup satu mangkuk kecil.

Namun, ada juga yang terlekat dalam hati aku. Kelopis misalnya memang syok di makan masa raya.

kelupis

Aku layan juga makanan seperti Hinava Sada, Tuhau Miampai Daging Salai, Ambuyat, Ampap, Tuhau dan sebagainya. Ada banyak restoren yang jual. Namun, kena pandai cari lah.

Kesimpulan

Kota Kinabalu Sabah memang sesuai untuk aku tinggal. Semuanya ada dan lifestyle pun tak over sangat macam di KL. Aku memang rindu gak kat family aku di Semenanjung kadang kala. Tapi itu biasalah kan. Lagipun, zaman serba canggih ni buat komunikasi lebih mudah. Kalau tak call, Whatsapp pun boleh. Masa raya balik lah kampung jika ada rezeki.

Wasalaam…………..

Related Post to Kota Kinabalu Sabah

show me the money

Show Me the Money

Posted at February 3, 2017

Show Me the Money bila berurusan dalam hal-hal perniagaan dan pelaburan. Sebelum commit apa-apa, pastikan pelabur atau rakan niaga betul-betul ada wang untuk projek... Read More

pokemon go gym

Pokémon GO: Tips Dan Panduan Gym Battles

Posted at February 1, 2017

Anda tidak perlu pilih Pokemon dengan CP tertinggi bila bertarung. Malah, lebih baik jika CP nya rendah kerana ia akan memberi XP yang lebih... Read More

pelacuran

Pelacuran Di Kota Kinabalu Sabah

Posted at February 1, 2017

Tempat-tempat panas pelacuran di Kota Kinabalu dikatakan terletak di sekitar Kg Air, Penampang dan Inanam. Hotel-hotel digunakan oleh bapa-bapa ayam ... Read More

CIDB

Kegagalan Menyediakan Kad Hijau CIDB Kepada Pekerja

Posted at January 16, 2017

Tindakan akan dikenakan terhadap syarikat pembinaan yang didapati menggajikan buruh asing tanpa kad hijau.... Read More

utamakan keselamatan

Apa Itu Kad Hijau CIDB?

Posted at January 4, 2017

Kad hijau juga dikenali sebagai Kad Personel Binaan. Ia tidak boleh dipindah milik atau dipegang atau disimpan oleh individu lain... Read More


Playasia - Your One-Stop-Shop for Asian Entertainment
google.com, pub-0184426565752881, DIRECT, f08c47fec0942fa0