HOME
Home » SEO Malaysia » On Page SEO Tidak Penting Lagi?

On Page SEO Tidak Penting Lagi?

Posted at June 23rd, 2016 | Categorised in SEO Malaysia

Jika anda kerap buat ‘keyword search‘ di laman Google, anda pasti sedar yang laman yang menduduki kedudukan yang tinggi tidak semestinya menggunakan teknik on-page SEO yang sempurna. Hari ini, laman-laman yang menduduki tangga teratas tidak semestinya juga menggunakan kata kunci yang anda masukkan.

Contohnya:

guest blogging

Carian untuk kata kunci ‘guest posting‘ menghasilkan beberapa artikel yang menggunakan kata kunci ‘guest‘ dan ‘blogging‘ di laman pertama.

Ini menunjukkan Google semakin bijak dan akan memilih artikel yang RELAVAN atau sama makna asalkan ia memenuhi matlamat carian pengguna. Ingat artikel yang lepas, Panduan SEO Malaysia dimana saya beri contoh kebijaksanaan Google?

Adakah ini bermakna On-Page SEO sudah tidak penting lagi untuk laman web anda?

Rujuk artikel oleh Tim Soulo dimana belia memberi beberapa contoh beberapa laman web yang berjaya mengatasi kedudukan laman-laman yang telah di ‘optimized‘ sepenuhnya.

Menarik bukan?

Harap anda dapat membaca sepenuhnya artikel tersebut dan berikan pendapat anda mengenai hal ini.

Antara perkara menarik yang disebutkan di dalam artikel tersebut adalah:

Backlinks

Backlinks masih faktor yang amat penting dalam permainan SEO! Cuma bezanya adalah jumlah backlinks kurang penting tetapi kualiti backlinks dari laman-laman berauthoriti tinggi.

Itu sebabnya hampir semua kata kunci berkaitan dengan SEO didominasi oleh sifu SEO terkemuka iaitu Brian Dean.

On page SEO

Ini kerana Brian memang pakar dalam mendapatkan backlink berkualiti dan sesuai untuk blognya.

Respect!

Keyword Pada Nama Domain

Ini antara permainan on-page seo paling lama dan sentiasa relevan hingga ke hari ini. Amat penting terutama jika anda mahu gunakan kata kunci itu sebagai brand anda.

Maksudnya bila anda gunakan misalnya ‘Job Di Rumah‘ sebagai nama domain dan gunakan sebagai brand anda, yang mana kandunganya bercakap mengenai job atau kerja di rumah, maka Google akan beri keutamaan kepada anda.

Beri Perhatian Pada Artikel Lama Anda

Kemaskini artikel lama yang mempunyai kedudukan yang baik. Berikan nafas baru dan promosikannya seperti ianya satu artikel baru dalam blog anda.

Outbound Link Ke Laman Berkualiti

Jangan semberono letak link dalam blog/laman web anda. Beri perhatian kepada pautan keluar di blog anda. Untuk selamat, pautkan ke artikel-artikel berauthoriti tinggi dan letakkan sekurang-kurangnya empat atau lima pautan. Tapi pastikan juga ia relevan dengan artikel anda. Ingat betapa pentingnya hal ini dalam artikel hari ini.

Kualiti dan Jumlah Perkataan

Walau macam mana pun berubah teknik SEO, ‘content is king‘ tetap terpakai. Oleh itu, tulis dengan sebaik mungkin dan semenarik yang boleh. Kekerapan laman web anda di klik dan di baca secara mendalam turut memainkan faktor.

Tags :

Related Post to On Page SEO Tidak Penting Lagi?

Analisa SEO

Pakar SEO Malaysia

Posted at December 8, 2016

Pakar SEO Malaysia adalah seorang yang mempunyai kepakaran memanipulasikan segala sumber yang ada untuk meletakkan sesuatu laman dalam kedudukan tertinggi di enjin carian...... Read More

google-penguin-seo

Google Penguin Update September 2016

Posted at September 29, 2016

Apabila Google Penguin mula diperkenalkan, kebanyakkan webmaster menjadi kelam kabut dan segera memadamkan pautan-pautan spam atau berbau spam ke laman web mereka. Ini terutamanya... Read More

kata-kunci-sasaran

SEO Dan Sasaran Kata Kunci

Posted at September 8, 2016

Trafik yang baik adalah trafik yang ada conversion. Iaitu trafik yang menukarkan visit (lawatan) kepada sale (jualan). Oleh itu kata kunci atau keyword yang... Read More

seo audit

SEO Audit Oleh SE Ranking

Posted at August 13, 2016

Buat mereka yang obses dengan audit SEO, apa kata anda cuba servis SE Ranking? Percuma untuk dua minggu pertama, tanpa komitment mahupun kad kredit... Read More

Buku SEO

Buku SEO Dari SEO Book

Posted at July 27, 2016

Sekiranya anda mencari buku panduan SEO untuk memperbaiki teknik atau skill anda dalam hal ini, maka tempat terbaik adalah di laman web SEO Book.... Read More


Playasia - Your One-Stop-Shop for Asian Entertainment
google.com, pub-0184426565752881, DIRECT, f08c47fec0942fa0