HOME
Home » Blogging » Ulat Blogging

Ulat Blogging

Posted at June 4th, 2016 | Categorised in Blogging

Aku tak ingat bila aku mula blogging. Apa yang pasti ianya sudah lama. Aku menulis dari satu blog ke blog lain. Dari satu hosting company ke company yang lain. Macam-macam telah aku pelajari. Kalau boleh aku nak kongsikan dalam blog ni.

Ini blog ‘non-profit‘ dan insya-allah ads free juga. 😀

Blogging

Ini baru artikel ke dua dalam blog. Aku tak harap ada manusia yang baca pun. Aku tak mahu terburu-buru ‘optimized‘ dengan SEO dan promosikan blog ni.

Buat apa?

Belum ada nilai (value) sangat pun.

Maksud ‘value‘ di sini ialah impak atau nilai tambahnya kepada pembaca. Nilai tambah ini adalah dari segi maklumat dan informasi yang boleh diperolehi oleh pembaca. Oleh itu aku akan menulis secara perlahan-lahan. Lagipun aku ada banyak lagi blog-blog yang perlu dijaga.

Pengalaman aku

Aku rasa pertama kali aku blog adalah kira-kira 15 tahun lalu. Masa itu, aku blog langsung tanpa tujuan dan lebih kepada kajian sahaja. Untuk bina blog pada masa itu juga amat susah dengan menggunakan MsFrontpage dan muat naik dengan perisaian FTP pada kelajuan 30kb sahaja.

Aku rasa ia lebih kepada album sebab aku letakkan banyak gambar-gambar dalam laman tersebut. Memang tiada value pun.

Lebih kepada kepuasan diri.

Beberapa tahun kemudiannya aku dibawa oleh seorang rakan dalam satu program perniagaan. Untuk mempromosikan produk, aku cuba menggunakan laman web dan kemudian mengiklankannya dengan Google AdWords. Ia beri hasil dan ramai pelawat datang ke laman tersebut.

Perniagaan itu tidak ke mana kerana syarikat yang mengeluarkan produknya pun tidak bersungguh-sungguh. Namun, pengalaman itu buat aku teruja. Aku mula minat menulis dan blogging.

Blogger.Com

Bagi yang baru hendak berkecimpung dengan blogging pastinya Blogger.Com menjadi pilihan. Ini kerana ianya PERCUMA dan mudah diselenggarakan.

Blogger

Dengan platform ini, aku menulis blog-blog awal aku. Penulisan diperingkat ini lebih kepada hal-hal peribadi dan isu semasa tanpa ada sebarang ‘niche‘ yang spesifik. Trafik banyak bergantung kepada blogwalking dan laman sosial MyBlogLog yang popular satu masa dahulu.

Dengan blogger.com ini juga akan belajar buat duit dengan Google AdSense

Dari sini juga nawaitu berblogging mula berubah sedikit demi sedikit. Aku mula melabur dengan membeli buku-buku blogging dan panduan buat duit online. Aku rasa Gobala Krishnan adalah sifu terawal sekali. Kalau orang putih, aku rasa John Chow lah..

Bersambung….

Tags :

Related Post to Ulat Blogging

Exabytes Network

Exabytes Network Sdn. Bhd. [Web Hosting]

Posted at April 4, 2017

Salah satu syarikat hosting terkemuka dan terkenal di Malaysia adalah tidak lain dan tidak bukan – Exabytes Network Sdn. Bhd. Syarikat telah memberikan perkhidmatan... Read More

AdSense ebook

DOWNLOAD – E-Book Google AdSense Percuma / Gratis

Posted at January 16, 2017

E-Book AdSense ini akan membantu anda menjana pendapatan dari program ini dengan lebih mudah dan konsistent. Ia adalah PERCUMA untuk dimuat turun.... Read More

adsense theme

AdSense Theme MyThemeShop

Posted at January 3, 2017

Tema ini adalah AdSense Ready, dioptima untuk SEO dan High CTR serta responsive. Ia juga mudah di pasang dan kemaskinikan mengikut citarasa anda.... Read More

adsense logo

Panduan Google AdSense

Posted at October 18, 2016

Teknik dan cara menjana pendapatan menerusi program Google Adsense bagi mereka yang baru berjinak dengan program ini dan ingin menjanannya secara konsisten.... Read More

AdSense

Bagaimana Buat Duit Dengan Google AdSense?

Posted at October 5, 2016

Untuk buat duit dari program ini amat mudah. Anda tidak perlu buat jualan atau sale. Maka tidak perlu melemparkan janji-janji manis untuk memikat pelanggan... Read More


Playasia - Your One-Stop-Shop for Asian Entertainment
google.com, pub-0184426565752881, DIRECT, f08c47fec0942fa0